jremes The more corrupt the state, the more it legislates. (Tacitus)

Sikamaista meininkiä - possu on hyvää

  • Kuva: Wikipedia Commons.
    Kuva: Wikipedia Commons.

Yleensä yritän miettiä jotakin korulausetta blogikirjoitukseni alkuun, mutta nyt ei auta muuta kuin sanoa ensimmäinen asia suoraan: Sianliha on hyvää. Etenkin pekoni. Mitä enemmän possu on kärventynyt grillissä, sitä parempi. Ja mikäpä muukaan on parempi tapa nauttia pitkään grillissä kärventyneestä possusta kuin iso tuoppi olutta, ja mielellään mahdollisimman kylmänä?

Täällä Euroopassa possua arvostetaan vielä enemmän kuin Suomessa. Eteläisessä naapurimaassa (Ranska) jopa niin paljon, että jopa sisäelimillekin on omat reseptinsä. Allekirjoittanut ei toki ihan niin pitkälle mene, mutta esimerkiksi possun kärsä (uppopaistettuna) voisi olla joskus ihan kokeilemisen arvoinen juttu. Samalla pakko antaa vinkki, että possusta tehty Crépinette on varsin hieno asia. Kyseessä on eräänlainen sisäelinten rasvaan tehty makkara, joka keitetään runsaassa rasvassa. Kyseessä on vallan mainio ruokalaji, joka maistuu etenkin hyvän ja kuivan punaviinin kanssa.

Atlantin toisella puolella possua suorastaan rakastetaan - miten olisi esimerkiksi Bacon Explosion, kokonaan pekonilla täytetty makkara, jossa on (oikeaoppisesti tehtynä) 5000 kaloria ja 500g rasvaa? Tai Missouri-tyylinen BBQ-ilta, ideana possugrilli jossa kuluu äärimmäisen paljon Barbeque-kastiketta? Meksikossa taas on erikoisuutena Cochinita pibil.

Osataan sitä idässäkin. Filippiineillä on erikoisuutena Hamonado, ananasmehussa paistettu possupihvi. Filippiiniläisten ystävieni mukaan tämä on erinomainen perinneruoka jouluna. Kyproksella paistetaan possua punaviinissä, tuloksena Afelia. Etelä-Vietnamissa taas kevätrullien täytteenä käytetään possua, saadaan cha gio - rullia, jotka ovat todella herkullisia. Ja ne kiinalaiset vasta sianlihasta pitävätkin... Pekingissä esimerkiksi erikoisuutena on Sixi Wanzi, sianlihasta tehdyt lihapullat. Tai cha siu bao, kantonilainen hampurilainen.

Mitään kengänpohjakyljyksiä ei toki kannata alkaa ostamaan ennen kokkailuja, vaan laatu pitää varmistaa. Itse olen onnekas, koska täällä Irlannissa possu on kieltämättä todella laadukasta. Ja mikään ruokalaji ei ole koskaan niin hyvin tehty, että pekoni tekisi siitä vielä parempaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On se halvempaa kuin lampaanliha josta mä muuten tykkäisin.

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Juuh! Possu maistuu itse kullekin, paitsi jos uskonto/kulttuuri sanelee toisin. Melko edullista se usein on verrattuna härkään ja lampaaseen joten hinta/laatu suhde tosiaan ompi kohdillaan. Käytettävää ruhon osaa on vaikka minkälaista ja valmistustapoja myös, ja on vaan hyvä että on sitä rasvaakin jo valmiiksi elukassa mukana paistotarpeisiin ja muuten... jotkut hienohelmat olevinaan possua karsastavat, pyh! Possu ja lohi ja kana ovat mielestäni kärsineet suotta inflaation, koska sitä tuotetaan nyt niin paljon - ja sitä on kätevä tuottaa paljon. Halvempi hinta ja hyvä saatavuus vähentää sitä tiettyä arvostusta, sitä keinotekoista... Kanaa arvostetaan varmaan tällä hetkellä possua enemmän ns. terveellisyysseikkojen vuoksi, onhan se sinänsä kevyempää. Härkä nyt (yhä) on jumalan asemassa kuin muinaisilla pakanoilla konsanaan

Hitto vieköön silti, sanon vielä että ensinnäkin olen sitä mieltä että Suomi on osa Eurooppaa siinä missä vaikka Saksa tai Italia, mutta ainakin siinä missä joku Irlanti :) "Täällä Euroopassa..."

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Possun lapaa. Kolme tuntia hellalla taginessa. Kamarastakin tulee herkkua. Mukana fenkolia, purjoa, kyssäkaalia, lanttua, kukkakaalia ...

http://pinterest.com/pin/193021534000634042/

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Miksi kaikki libertaarit asuu ulkomailla niinkuin tämäkin kirjoittaja. Veroparatiisissa kai.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset